fbpx

Tips voor thuiswerken

Een keer thuiswerken is prima, maar nu het langer duurt, is het goed om stil te staan bij hoe je dat het beste aanpakt. Een kleine aanpassing of bewustwording van hoe je werkt, kan net dat verschil maken waardoor je aan het eind van de dag met een goed gevoel terugkijkt op je werkdag.

Tip 1: Creëer een goede werkplek
Dat klinkt heel logisch, maar zorg dat je rustig kunt zitten en zorg voor een opgeruimde plek, zonder afleiding. Ook een ergonomisch verantwoorde plek is belangrijk. Dus de goede verhouding tussen bureau en stoel. Pak desnoods een kussentje om op te zitten. Want niets zo vermoeiend als een verkeerde lichamelijk houding.

Tip 2: Maak een planning
Neem een paar minuten de tijd om een planning voor de dag te maken. Plan niet te veel. Neem 3 grotere acties die je vandaag wilt doen en focus je daar op. De rest volgt dan vanzelf. Wat kan helpen is om direct als eerste de kikker te eten. Eat that frog: doe die taak, waar je tegenop ziet of die je alsmaar voor je uitschuift als eerste en de rest van de dag kan niet meer stuk.

Tip 3: Neem voldoende pauze
Een valkuil kan zijn om als maar door te gaan. Maar net zoals een auto benzine nodig heeft, heb jij ook rust nodig om weer op te laden. Dus pak regelmatig een pauze. Misschien helpt de pomodoro techniek je hierbij.

Tip 4: Communiceer
Laat aan je omgeving weten wanneer je te bereiken bent en wanneer je even niet gestoord wilt worden. Dit geldt voor je gezinsleden, maar kan ook voor collega’s op afstand is het handig om te weten wanneer je te bereiken bent. Zo kun je op momenten dat je niet gestoord wilt worden je planning afwerken.

Tip 5: Sluit je werkdag goed af
Omdat werk en prive nu meer door elkaar lopen is het soms lastig om je werk los te laten. Bedenk voor jezelf een manier waarbij je een overgang maakt van werk naar prive. Dus aan het einde van je werkdag sta je bewust stil bij het afronden. Je kunt bijvoorbeeld alvast een to do lijst maken voor de volgende dag, of loop nadat je je computer hebt afgesloten een blokje om.

Vind je het lastig om zelf hiermee aan de slag te gaan? Heb je hulp nodig om uit te vinden hoe het voor jou het beste werkt? Neem gerust contact op voor een gratis vrijblijvend gesprek.