fbpx

Je kent hem vast wel: professor Scherder. Die charmante, welbespraakte man die vol vuur kan vertellen over het brein en over dat bewegen zo goed voor je is.
Maar dit blog gaat toch over de pomodoro techniek? Dat klopt. Ken je die techniek? Dat gaat erom dat je een wekker zet (en dat kan in de vorm van een pomodoro tomaat) en dan 25 minuten een concentratie taak doet en daarna 5 minuten pauze neemt.

Wat heeft dit dan met professor Scherder te maken?

Laat ik eerst nog even ingaan op de pomodoro techniek: 
Deze techniek werkt heel goed om aan een taak te beginnen, om vol te houden tot de 25 minuten om zijn en om ook weer op tijd te stoppen en even te pauzeren. Het kan dus voor veel mensen waardevol zijn. 

Als je een uitsteller bent helpt het om jezelf er toe te zetten de taak te starten. Of als je iemand bent die het moeilijk vindt om vol te houden, dan lukt het misschien wel die 25 minuten…..Maar ook als je het juist lastig vindt te stoppen met een taak, dan helpt de timer je eraan te herinneren even een pauze te nemen.  
Kortom een waardevolle techniek om efficiënter te werken. Je hebt er diverse apps voor die ik je niet wil onthouden:

Pomodor timer
Marinara timer
Forest app
Be focused app

De overeenkomst tussen professor Scherder en de pomodoro techniek

Gisteren was ik bij een lezing van hem waar hij inging op het belang van een gezonde levensstijl. We zitten veel te veel. Zitten is het nieuwe roken hoor je ook wel eens. Zeker met het thuiswerken en het online vergaderen, blijven we te lang achter ons scherm zitten. Zoals je waarschijnlijk wel weet pleit professor Scherder ervoor meer te bewegen om zo lang mogelijk fit te blijven. Voor veel mensen is meer bewegen een uitdaging, zeker met de drukke agenda’s van tegenwoordig. Maar bewegen hoeft ook niet direct een sportschool abonnement te betekenen. Het kan al heel klein, door regelmatig even een stukje te lopen of wat oefeningen te doen. Hij pleit er dan ook voor om na elke 30 minuten zitten, 3 minuten te bewegen. 

Ik zag direct de overeenkomst met de pomodoro techniek…….Na elke 25 of 30 minuten een korte pauze en in die pauze dan 3 minuten oefeningen doen!! Dan werk je en EFFICIENT en GEZOND.

Professor Scherder vertelde dat hij dat tegenwoordig ook met zijn studenten doet als hij colleges geeft. Hij doceert wel 300 studenten tegelijk en laat ze dan na elk half uur even uit hun stoel komen en een paar been- en armoefeningen doen. Hierdoor wordt de doorbloeding van het hart beter en kunnen de studenten zich ook weer beter concentreren. Ook op de werkvloer kun je dit natuurlijk gewoon doen. Na een half uur in ieder geval even opstaan, een rondje lopen, eventueel een paar push ups….… en weer fris verder.

Misschien gewoon eens proberen, niet te veel over nadenken en gewoon gaan doen. Het zijn maar een paar minuten per uur, die je anders waarschijnlijk niet heel veel effectiever zou hebben benut…….

Wil je ook efficiënter werken? Niet harder maar slimmer? Rood Organizing helpt je er graag bij.