fbpx

De bomen komen in knop, de narcissen staan in bloei, de vogels laten steeds meer van zich horen en je voelt het….. de lente komt er aan. Tijd om de ramen open te zetten, de frisse wind naar binnen te laten en een grote schoonmaak te houden. En als het stof dan verdwenen is, voelt je huis weer heerlijk fris en jij zelf? Vaak krijg je van een opgeruimd huis zelf ook een opgeruimd gevoel. De voorjaarsschoonmaak is dus niet alleen fijn voor je huis, maar ook voor je hoofd!

Van stress naar rust door een opgeruimd hoofd

Je hoofd opfrissen dus, net zoals je huis, het stof eraf, en weer fris aan de slag. Je herkent het vast wel dat je hoofd vol zit. Er is nog zoveel te doen, je wilt dit niet vergeten of dat nog doen. Je weet soms niet eens waar je moet beginnen. Een vol hoofd veroorzaakt stress en onrust. Dus ruim je hoofd op en ervaar meer rust. In dit blog deel ik met je hoe je  je hoofd een voorjaarsschoonmaak kunt geven.

Er is zoveel dat je ‘even’ wilt of moet doen. Veel dingen lijken ook urgent dus je gaat direct in de AAN stand. Als er zoveel op je afkomt, dan stroomt je hoofd over en is het lastig om te beslissen wat nu echt als eerste moet gebeuren. Je gaat rennen en aan het eind van dag ben je toch nog vergeten die ene taak uit te voeren die je echt had willen doen. En dat geeft een onrustig gevoel, want hoe weet je dat je niet nog wat vergeten bent?

Hoe kan je ervoor zorgen dat je hoofd opgeruimd wordt en je de juiste dingen doet?

Met deze drie stappen krijg je het voor elkaar:

  • Sta stil: als je aan het rennen bent en je hoofd stroomt over, is het veel lastiger om de juiste route te kiezen en te bepalen welke kant je op wilt. Door stil te staan, dwing je jezelf bewust te zijn van wat je wilt en welke kant je op gaat.
  • Leeg je hoofd door een braindump: als je dan stilstaat, doe een braindump. Dump alles wat er in je hoofd zit. Oftewel: schrijf alles op wat er in je hoofd zit aan ideeën, taken en dingen die je nog moet doen. Zo leeg je je hoofd en stroomt het niet meer over.
  • Beslis: beslis vanuit je braindump wat je echt moet doen. Waar ga jij mee aan de slag? Wat is echt belangrijk en moet je vandaag doen.

Als je deze drie stappen uitvoert, is je hoofd leeg en kun je vanuit daar kiezen welke stap je gaat nemen. Je ervaart meer rust omdat je weet dat wat je doet, het juiste is. Bij de voorjaarsschoonmaak in je huis pak je alle kamers eens grondig aan en daardoor weet je weer wat je in huis hebt, waardoor je weer meer overzicht hebt en dat geeft rust. Zo werkt dat ook met je hoofd. Pak je bovenkamer grondig aan. Weet wat er speelt, noteer het op papier en bepaal je volgende stap.

Ga lekker aan de slag met het opruimen van je hoofd. Laat de lente maar komen!

Wil je meer leren over hoe je je hoofd opgeruimd kunt krijgen en hoe je meer overzicht in je werk creëert? Volg dan de online cursus ‘Overzicht creëren en organiseren van je werk‘ of de online cursus ‘Efficiënt en effectief werken‘.