fbpx

De dagen worden korter, het einde van het jaar is in zicht en je actielijst groeit met taken die je nog wilt doen voor het einde van het jaar. Op de een of andere manier denken we dat we pas fijn de kerstdagen in te kunnen gaan als alles af is. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk gedaan hebben, maar besef wel: Het werk is nooit af. Hoe krijg je het dan wel voor elkaar om met een fijn gevoel kerst en oud&nieuw te vieren? Deze tips helpen je hierbij:

Bepaal je prioriteiten

Zoals gezegd: jouw werk is (waarschijnlijk) nooit af. Dus kijk wat nog echt moet gebeuren. Welke taken zijn echt belangrijk en moeten nog dit jaar af? Om je prioriteiten te bepalen helpt het om de prioriteitenmatrix voor ogen te houden.

Kijk dus kritisch naar wat nog echt moet, maak een lijstje en ben daar dan ook tevreden mee. Kies echt die taken die het meest voor jou en jouw functie opleveren.

Plan het in

Heb je jouw prio’s bepaald? Ga ze dan inplannen. En begin hier nu al mee en niet 2 dagen voor de kerstdagen:-) Bekijk hoeveel tijd je denkt dat het gaat kosten en plan het realistisch is. Vergeet vooral ook niet tijd te reserveren voor ad hoc zaken. Want die komen vast ook nog langs. En vergeet niet regelmatig ook pauzes te houden, dan werk je echt een stuk efficiënter.

Vier het einde van het jaar en kijk vooruit

Als je dan jouw planning hebt gehaald, of misschien toch een paar taken doorschuift naar volgend jaar (ook dat mag en is echt niet erg), sta dan eens even stil en bekijk wat je allemaal hebt gedaan en bereikt afgelopen jaar. Kijk naar wat er goed ging en wat leuk was. Zo hou je een positief gevoel over aan het jaar en kun je vol frisse moed het nieuwe jaar in. Kijk alvast vooruit en bedenk wat je het nieuwe jaar wil doen, wilt vasthouden of wilt veranderen. Zo start jij het nieuwe jaar fris en met een schone lei.