fbpx

Heb jij dat ook dat je ’s middags vaak helemaal inkakt? Of dat je merkt dat het einde van de week is en dat je snakt naar het weekend? ’s Ochtends of aan het begin van de week heb je vaak nog wel energie maar je merkt dat dat op een gegeven moment opraakt.

Ik denk dat veel mensen daar last van hebben. Je staat ’s ochtends vol energie op en doet vanalles. Je werkt je e-mail weg, je hebt een clientgesprek, je sluit aan bij die vergadering, je typt een rapport uit. Eigenlijk gaat dat best wel goed, totdat rond een uur of twee, drie de man met de hamer komt….. Er komt niet veel meer uit je handen. Je wordt trager en steeds sneller afgeleid……Je zit midden in je middagdip.

De kans is groot dat die energiedip komt omdat je al je kruid verschoten hebt, omdat je al je energie in de ochtend hebt gestoken, omdat je van start bent gegaan en niet meer gestopt bent totdat je in je energiedip kwam. Kortom, je bent te lang doorgegaan. Je hebt te veel van jezelf gevraagd en komt daar dus in de middag achter. Je hebt geen pauzes gehouden en je energieniveau is nu zo laag dat je weer helemaal uit dat dal moet komen.

Neem op tijd rust

Om een energiedip te voorkomen is het van belang dat je op tijd rust neemt. Op tijd rust op je dag, maar ook halverwege de week. Spreid de energie die je hebt wat meer uit, zodat je er langer plezier van hebt en je aan het eind van de dag en aan het eind van de week nog van over is.

Deze tips helpen je van je middagdip af:

  • Zet de pomodori techniek in. Dat houdt in dat je de wekker op 25 minuten zet, dan een taak of gebundelde taken uitvoert en daarna 5 minuten pauze houdt. Zo houd je in ieder geval op tijd pauzes.
  • Loop in je pauze een blokje om; beweging, buitenlucht en zonlicht geven energie.
  • Neem halverwege de week ruimte om op te laden. Werk je parttime, dan is het misschien een idee om woensdag een parttime dag in te lassen.
  • Zorg voor goede voeding: lunch niet te zwaar, eet geen snelle suikers maar neem fruit, volkoren producten en drink voldoende water
  • Doe een powernap: als je het kan, doe een kort dutje. Niet te lang, hooguit 20 minuten. Maar daar knap je zeker van op.

Bovenstaande tips helpen je om je energie beter te verdelen. Vind je het fijner hier samen naar te kijken? Samen aan de slag te gaan met onder andere jouw energieverdeling en balans? Dan is de online training en begeleiding van de cursus Efficient en Effectief werken wellicht wat voor jou. Je kunt me altijd vrijblijvend bellen voor meer informatie als je daar behoefte aan hebt, ik vertel er je graag meer over.