fbpx

Wil je het dit jaar op werkgebied echt anders aan gaan pakken? Met onderstaande goede voornemens krijg jij weer regie op jouw tijd en op jouw werk. En wat een rust zal dat geven. En ik geef je ook nog tips om het vol te houden, zodat het dit keer echt lukt!

6 goede voornemens voor op het werk:

 • Geef je grenzen aan. Nee is ook een antwoord. Als je de waan van de dag niet wilt laten regeren, zal je soms ook even nee moeten zeggen. Of misschien geen nee, maar ‘nu even niet’ of ‘misschien kan een ander het doen’. Geef aan wat je wel en wat je niet doet of wanneer je wel beschikbaar bent om bepaalde taken uit te voeren. Het kan soms even wennen zijn om zo assertief te reageren, maar het geeft wel duidelijkheid en rust.
 • Let op je werk-privé balans. Thuiswerken zal in 2022 nog heel regelmatig gebeuren. Dat betekent dat werk en privé door elkaar gaan lopen. Zorg ervoor dat je voldoende ontspant, dat je pauzes neemt en ook echt je werkdag afsluit, zodat privé-tijd ook echt privé-tijd kan zijn.
 • Ken je prioriteiten. Je kunt heel druk zijn, maar ben je wel met de juiste taken bezig? Om te bepalen of je de juiste prioriteiten stelt, maak dan gebruik van de prioriteitenmatrix waar ik eerder over schreef.
 • Focus. Als je je prioriteiten kent, probeer dan de focus daarop te houden. Laat je niet afleiden door andere zaken die om aandacht vechten. Houd je bij je taak en je zult merken dat dat veel voldoening geeft.
 • Maak een planning. Plan alles wat je wilt doen. Op het moment dat je het noteert, hoef je het niet te onthouden en dat scheelt veel stress. Maak wel een realistische planning. Dus niet te veel op een dag, dan is de kans groter dat je het gedaan krijgt en kun je de gedane taken heerlijk afvinken.
 • Breng vergadertijd terug. Vergaderen kan veel tijd kosten. Bekijk goed of een vergadering nodig is, of dat je echt aan moet sluiten. Of vergader 45 minuten in plaats van een uur. Dat kan op weekbasis al heel veel tijd schelen.

Met deze 4 tips lukt het je dit jaar wèl om je goede voornemens vol te houden:

 • Houd het levendig. Zorg voor een reminder in je agenda of op je telefoon, desnoods en post-it op je computer of spiegel. Zo blijft je goede voornemen top of mind en helpt het je de juiste stappen te zetten.
 • Hoe concreter, hoe beter. Maak je voornemen zo concreet mogelijk. Je vindt bijvoorbeeld je werk-privé balans erg belangrijk en wilt daar mee aan de slag. ‘Meer privé-tijd’ is dan een te vaag voornemen. Wanneer is het privé-tijd? Wat moet je daarvoor doen? Hoe ziet dat er voor jou uit? Als je jezelf die vragen stelt, krijg je een veel concreter voornemen en is het ook beter vol te houden.
 • Geef jezelf 2 maanden. Ga in ieder geval 2 maanden aan de slag met je nieuwe voornemen. Het kost tijd om je nieuwe gewoonte in te laten slijten en na 2 maanden zal je zien dat het al makkelijker gaat.
 • Eén voor één: Ga met één voornemen aan de slag en probeer niet alles tegelijk anders te willen doen.
 • Spreek je voornemen uit. Als je weet waar jij aan wilt werken, spreek het uit. Dan heb je 80% meer kans om je voornemen ook vol te houden. Als je het deelt met naasten of collega’s en hen eventueel vraagt om je erbij te helpen of je erop aan te spreken, dan verhoog je jouw kans van slagen. Je kunt ook andere hulp inschakelen, schroom niet om dat te doen. Een stok achter de deur kan soms al heel veel opleveren.

Ik wens je een mooi 2022 met rust en overzicht in je werk, in je hoofd en in je agenda. En als je een stok achter de deur zoekt? Ik help je graag:-). Neem dan contact met me op of plan een gratis sessie van rennen naar plannen.